MINIMIS sau Golania cu fonduri Guvernamentale / Europene

20130830-183801.jpg

Preambul: Prin noua schema de ajutor de MINIMIS se introduce condiția de a crea pana la finalizarea investiției si de a menține pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investiției: cinci locuri de munca, din care cel puțin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de MINIMIS de până la 100.000 euro, inclusiv; șapte locuri de muncă, din care cel puțin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de MINIMIS de la 100.000 euro până la 200.000 euro, inclusiv. ( aceste condiționări sunt și la o parte din finanțările europene)

Speriată de tendințele creșterii șomajului în țările emergente, Europa a aprobat tacit planul Guvernelor care accesează fonduri europene, de a condiționa aceste fonduri de noi angajări. S-au raliat acestei tendințe și guvernele naționale.
Intenția pare generoasă. Dacă nu ar avea efecte fix opuse.
Rostul accesării acestor programe este dezvoltarea companiilor, nu o piatră de moară (cu bătaie pe termen lung): iei acum banii, dar ai afaceri, nu ai, tu trebuie să păstrezi un număr de angajați timp de 2-3 ani sau dai integral banii înapoi.
Practic, te omoară încet și sigur, dar nu azi, pe timpul guvernării noastre. (Sic! )
Hai să vedem ce întâmplă în realitate: în general este facilitat accesul doar firmele cu mai mult personal, care pot plimba angajații de pe o firmă pe alta, pierzându-se din vedere însuși faptul de a se permite dezvoltarea de noi angajări și dezvoltarea de noi oportunități.
Nu mai vorbim aici de evaluarea corectă a proiectelor. Nu mai vorbim aici despre criteriile de selecție.
Iar după 2-3 ani se resetează condiționările și poți să o iei de la capăt. Astfel te îndepărtezi de la obiectivele inițiale generoase : de a ajuta firmele să se dezvolte, încurajând doar speculațiile și nemunca.
Dragilor, vreți să ajutați firmele? Creați condiții de concurență reală, nu mai blocați prin birocrație, impozitați corect si fără discriminări pe toata lumea, încurajați și răsplătiți munca, stimulați consumul.
Statul să gestioneze premizele unui sistem educațional adaptat pieței muncii, să vegheze și să stimuleze investițiile înspre toate zonele țării pentru a nu crea decalaje economice grave. E chiar așa de greu ? Se pare ca da.

România trezește-te !

Catalin Anghel / Constanta

Comentați și pe www.facebook.com/catalin.mihai.anghel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *