Bricul Mircea la aniversare

La 17 mai 2013 se vor sarbatori 74 de ani de la intrarea in serviciu a navei-scoala „Mircea”(II). Celebrul velier este de tip barc, avand trei catarge, spre deosebire de predecesorul sau „Mircea”(I) care, avand numai doua catarge, era de tip bric.

„Mircea”(II) a fost construit in santierele navale germane din Hamburg si face parte din Divizorul de nave-scoala al Academiei Navale „Mircea cel Batran” din Constanta.
De-a lungul vietii, a suferit doua reparatii capitale: una in santierul-mama si alta in Santierul Naval din Braila.
Bricul „Mircea”, asa cum este denumit si „Mircea” (II), in afara de faptul ca pe el sunt pregatiti viitorii ofiteri de marina, este un adevarat ambasador al Romaniei peste mari si tari, fiind participant activ la festivalurile si concursurile internationale ale velierelor din toata lumea si nu de putine ori castigator a numeroase trofee.
In lume exista cinci astfel de nave-surori. Sarbatoarea de anul acesta a celebrului nostru velier va avea loc la Constanta, in ziua de 17 mai. Invitati de onoare vor fi membrii „Careului Marinarilor”, constituit din fostii ofiteri din Marina Regala Romana, cadeti in anul sosirii lui „Mircea” la Constanta.
Ei vor fi intampinati la bord, conform ceremonialului marinaresc, de catre oficialitatile militare ale Statului Major al Fortelor Navale, Comandamentului Flotei, Comandamentului Portului Militar Constanta, Academiei Navale „Mircea cel Batran”.
Nu vor lipsi nici reprezentantii Flotilei 56 Fregate, continuatoarea vestitelor distrugatoare N.M.S. (Nava Majestatii Sale): „Regele Ferdinand”, „Regina Maria”, „Marasti” si „Marasesti”, pe care aspirantii de atunci (sublocotenenti de marina) sunt astazi amirali si comandori in retragere, veterani de razboi, distinsi cu medalii si ordine militare, eroi ce vor participa la intalnirea traditionala a membrilor „Careului Marinarilor” in cadrul navei-scoala „Mircea”, atat de draga lor si intregii tari.
„Bun cart, inainte!”

Articol de Ilarion Barbu in http://www.transport-business.ro

20130517-151224.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *