19 August – Ziua Internațională pentru asistență umanitară

19 August – Ziua Internațională pentru asistență umanitară

La 19 august, cu ocazia Zilei mondiale pentru asistenţa umanitară, Comisia Europeană îi onorează pe lucrătorii umanitari care şi-au pierdut viaţa sau libertatea şi pe cei care au fost răniţi în timp ce îşi desfăşurau activităţile. Comisia Europeană, prin intermediul departamentului său de ajutor umanitar (ECHO), dispune de personal care este prezent în permanenţă în locurile confruntate cu situaţii de criză din toată lumea. ECHO lucrează îndeaproape cu organizaţii umanitare partenere, precum agenţiile ONU specializate, mişcarea de Cruce Roşie/Semilună Roşie şi organizaţiile neguvernamentale. Împreună, acestea asigură acordarea de asistenţă umanitară populaţiilor civile din toată lumea într-un mod imparţial şi nediscriminatoriu. Accesul umanitar şi securitatea personalului umanitar sunt însă expuse unor riscuri din ce în ce mai mari.

Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, a afirmat: „Ziua mondială pentru asistenţa umanitară reprezintă o ocazie de a reflecta asupra importanţei acţiunilor umanitare în ceea ce priveşte salvarea de vieţi omeneşti şi ajutarea persoanelor ori de câte ori acestea sunt în dificultate. Lucrătorii umanitari slujesc interesele umanităţii, adesea în condiţii foarte periculoase. Am asistat la extinderea ajutorului pe care îl oferă în beneficiul victimelor cutremurelor, incendiilor şi inundaţiilor, însă aceştia îşi riscă cel mai mult viaţa în zonele de conflict. Există o tendinţă alarmantă de a face din aceşti oameni dedicaţi muncii lor o ţintă. Trebuie să protejăm siguranţa lucrătorilor umanitari pentru ca aceştia să poată interveni oriunde este nevoie de ei. În acest sens, voi sensibiliza în continuare opinia publică în ceea ce priveşte înrăutăţirea condiţiilor de securitate pentru cei care îşi riscă viaţa pentru a o salva pe a celorlalţi. Este absolut necesar să înţelegem şi să respectăm principiile de bază ale ajutorului umanitar: umanitate, imparţialitate, neutralitate şi independenţă. Trebuie să punem capăt atacurilor armate împotriva lucrătorilor umanitari. Rănirea lor înseamnă rănirea speranţei în viitorul copiilor noştri.”

Conform Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), în 2009, 102 lucrători umanitari au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi în incidente de securitate, iar 92 au fost răpiţi.

Ziua mondială pentru asistenţa umanitară a fost instituită de Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2008 şi comemorată pentru prima dată în 2009 pentru a „contribui la sensibilizarea opiniei publice cu privire la acţiunile umanitare şi la importanţa cooperării internaţionale şi pentru a-i comemora pe toţi lucrătorii umanitari, tot personalul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi tot personalul asociat care au lucrat pentru promovarea cauzei umanitare, precum şi pe cei care şi-au pierdut viaţa la datorie”.

Aceasta reprezintă, de asemenea, un moment de rememorare a evenimentelor acelei zile din 2003 în care Oficiul ONU din Irak a fost bombardat şi 22 de persoane şi-au pierdut viaţa.Tema din acest an a Zilei mondiale pentru asistenţa umanitară este „Suntem lucrători umanitari”.

Parteneriatul dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană reprezintă o componentă-cheie a sistemului umanitar mondial.UE şi ONU vor continua să lucreze împreună pentru a garanta siguranţa lucrătorilor umanitari şi pentru a asigura respectarea principiilor umanitare.

Întrebarea este ce fac organizațiile din România care reprezintă acest sector ? Ce face Biserica? Ce facem noi ?

Informaţii suplimentare:
http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

20130819-141907.jpg

Descoperă și alte lucruri interesante pe www.facebook.com/catalin.mihai.anghel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *